SAM_2736

Vroeg op voor Jalihal en bezoek drie vrouwen

Vroeg op en vroeg op weg naar het dorp Jalihal, 150 km. ten oosten van Sangli. Met de auto doen we er ruim vier uur over, omdat de kwaliteit van de wegen maar betrekkelijk is.
Jalihal is het centrum van ons werkgebied. YPS heeft er een school opgericht. Er omheen, op het terrein dat de Campus wordt genoemd, staan woningen van docenten van de school en ook van medewerkers van andere projecten. Er zijn een paar gebouwen voor gemeenschappelijke activiteiten en enkele gastenverblijven. En dan is er het “Curiosity Center” , een speel- en ontdekplaats voor kinderen, deels gefinancierd door NEMO in Amsterdam, dat ooit door YPS is bezocht. Er komen veel scholen uit de wijde omtrek een dag doorbrengen. YPS houdt er zelfs enig inkomen aan over.
Ook hier een ontmoeting met de staf en ook hier een gemotiveerd team met een sterke uitstraling.

Daarna leggen we de eerste drie bezoeken af bij vrouwen die deelnemen aan het kippenproject. We geven er één beknopt weer:
We bezoeken Ramadi Bhagvan Chavan in Jalihal. Ze is 52 jaar en al heel lang weduwe. Ze woont bij haar zoon en schoondochter en hun twee schoolgaande kinderen. Het huis is gemaakt van stro en bladeren, er is een stookplaats om het eten te bereiden en één slaapplaats voor de hele familie.
De familie heeft een halve hectare grond waarop ze, bij voldoende regen, aardnoten, maïs en bonen telen. Van de opbrengst van het land moeten ze zien rond te komen. Omdat het in 2016 te weinig geregend heeft, heeft het land niet voldoende opgebracht. Ze hadden twee buffels die ze hebben moeten verkopen, om aan voldoende eten voor henzelf te komen. Dus volgend jaar geen buffels die de ploeg kunnen trekken. Wel hebben ze enkele geitjes waarvan ze de melk gebruiken. Ramadi is opgetogen over de mogelijkheid om kippen te houden. In december 2016 heeft ze een koppel van 24 kippen gekregen en een nachthok. Overdag scharrelen ze hun kostje bij elkaar op het erf en het land en ’s nachts zitten ze in het hok (beschermd tegen roofdieren). Als ze aan de leg gaan krijgt ze nog een tweede koppel van 24. De sfeer bij de familie is plezierig, we hebben binnen thee gedronken. Het feit dat ze straks eieren kan gaan verkopen en van de nieuwe toom ook de haantjes stemt haar tevreden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *