We hebben in het journaal een uitstap gemaakt om informatie te geven over reïncarnatie, karma, kastensysteem, genderpatronen, bruidsschatten en verschillen tussen steden en platteland. We konden dat doen omdat er een pauze is in de voortgang van de projecten. Door te weinig regenval in de laatste 2 jaar stagneert de uitvoering van het gemengd agrarisch project. We beraden ons nu samen met YPS, onze partner in India, over nieuwe stappen die we kunnen gaan zetten.
In Jalihal is geopperd om een mango project te starten. Daarbij krijgen boeren financiële ondersteuning om op een kleine akker 210 mango boompjes te planten. Omdat de boeren zelf de helft betalen zijn de mensen die er aan mee doen in elk geval gemotiveerd. Maar als het de komende paar jaar weer niet, of veel te weinig, regent krijgen we vergelijkbare problemen als nu met het gemengd agrarisch project. Wij, het bestuur van Stichting Jalihal, zien dan meer in een bodemverbeteringsproject. Dat is meer op lange termijn gericht, terwijl de mensen daar natuurlijk snel resultaten willen om van de armoede af te komen. Korte termijn doelen zijn echter in veel gevallen min of meer schadelijk voor de kansen in de regio op lange termijn. Dan is er nog het gegeven dat wij, als we het mango project gaan ondersteunen, boeren gaan helpen, maar niet (of veel minder) de vrouwen, die van het begin af aan onze doelgroep zijn geweest.
Er wordt door YPS, in samenspraak met de mensen in de regio, veel gesproken over welke mogelijkheden er zijn. Er kwam ook een idee bij ons binnen om ruim 200 vrouwen ieder 70 kippen te geven, waardoor ze een belangrijke verhoging van hun inkomen kunnen bewerkstelligen. Op zich spreekt ons dat wel aan.
Binnenkort zullen er meer gegevens komen, zowel over de mango’s als over een eventueel kippenproject. Die vindt u dan weer op de site.