Journaal, 14 maart 2013

Gender

Het is, in India, met de verhouding tussen vrouwen en mannen en de plaats die zij ten opzichte van elkaar innemen droevig gesteld voor vrouwen.

Mannen worden als veel belangrijker gezien in de Indiase samenleving. Het zijn dan ook de mannen die alles bepalen. Meisjes krijgen veel minder opleiding of helemaal geen. Als ze trouwen verlaten zij het gezin en gaan deel uitmaken van de familie van de bruidegom. In veel gevallen wordt de vrouw in haar schoonfamilie niet goed behandeld. Als zij vervolgens geen kinderen krijgt of meisjes (in plaats van jongens) wordt zij laag gewaardeerd. Als haar man sterft is ze helemaal aan de familie overgeleverd. In veel gevallen wordt ze dan weggestuurd en keert ze terug naar haar eigen familie, waar ze dan de laagste plaats inneemt en helemaal afhankelijk is van hoe haar broers (en hun vrouwen) haar bejegenen. Een weduwe kan niet voor een tweede keer trouwen. Zij heeft, zo staat ook in heel oude geschriften, slechts één leven.

De opvatting is dat vrouwen kinderen krijgen. Daarin zit hun belangrijkheid. Een weduwe heeft in die opvatting dan geen belang meer, ook omdat ze niet een tweede huwelijk mag aangaan. Ze is als vrouw geïncarneerd (dat zal wel zijn redenen hebben!), dan krijgt ze geen zonen of zelfs helemaal geen kinderen en bovendien verliest ze ook nog eens haar echtgenoot. Dat wijst dan wel op een karma waar je, zeker als man, beter uit de buurt kan blijven. Zo werkt het in heel veel gevallen. Onuitgesproken worden zo heel veel vrouwen genegeerd tijdens de rest van hun leven. “Neglected women” worden ze dikwijls genoemd en het zijn er heel veel in India.

Het is natuurlijk zo dat miljoenen gezinnen in India wél heel goed omgaan met kinderen en aangetrouwde kinderen – of het nu mannen zijn of vrouwen. Maar zeker niet alleen in arme milieus spelen zich toch vaak drama’s af. Veel vrouwen van onze doelgroep zijn slachtoffer van de onderwaardering die de genderverhoudingen in India voor vrouwen met zich mee brengt. In Jalihal zet YPS, onze Indiase samenwerkingspartner, zich in om jonge weduwen een tweede kans te geven. Zij ondersteunt deze vrouwen en arrangeert nieuwe kansen voor hen. Hierbij een foto van de eerste keer dat dat gelukt is. Het is een heel belangrijke stap vooruit in het scheppen van mogelijkheden voor vrouwen.