We beginnen de dag met een toelichting over het ontbreken van watermanagement in de gehele regio, terwijl dat toch van groot belang is. In 2009 al is er een studie gemaakt door enkele wetenschappers, geïnitieerd en gecoördineerd door Raja Deshpande. In dat rapport wordt aangetoond dat 19 van de 22 dorpen van ons werkgebied van irrigatiewater kunnen worden voorzien door gebruik te maken van de Krishna River, die stroomt door het zuiden van de deelstaat Maharashtra en het noorden van de aangrenzende deelstaat Karnataka. Deze studie is aangeboden aan de regeringen van de beide deelstaten, die verschillende keren hebben toegezegd zich erover te zullen uitspreken. Maar dat is nooit gebeurd. Er is nu een bestuurder van het Sangli district die gaat lobbyen om deze impasse te doorbreken. We krijgen daar nog een dossier van, maar dat moet nog uit het Marathi (de taal van de deelstaat) worden vertaald. Het komt t.z.t. op de website te staan.
Daarna wonen we een vergadering bij van de vrouwengroep die tussen onze doelgroepen van de dorpen en YPS in staat. Eén zondag per maand komen ze bij elkaar. Een belangrijke groep, die ook vragen van ons in de dorpen stelt en die een functie vervult bij het selecteren van projecten en bij het bepalen van welke vrouwen aan deze projecten kunnen deelnemen. Tijdens de vergadering blijkt dat de vrouwen niet helemaal tevreden zijn met de gang van zaken. Mede vanwege reistijden kost het de vrouwen een hele dag en ze willen dan ook graag onderwerpen behandeld zien die voor hen persoonlijk interessant zijn. Er wordt onder andere geopperd: handen beschilderen, traditie, borduurkunst en computervaardigheden.
Tot slot bezoeken we een boerderij waar dertien jaar geleden en in samenwerking met YPS ruim 100 bomen en struiken zijn geplant. Er waren vooraf duidelijke afspraken over het onderhoud en de bewatering van deze aanplant. Nu is het een verzameling gezonde gewassen en bomen: koelte, een duidelijke toename van de biodiversiteit en opbrengst van vruchten als mango, guave, custard apple en talloze kruiden. Het kan dus wel. Maar: met een eigen waterpomp zijn de omstandigheden extra gunstig. We bezoeken deze boerderij omdat we graag een bomenproject willen starten, maar de meningen over de kansrijkheid lopen in Nederland nogal uiteen. In elk geval een bemoedigende impuls; later in het verslag komt dit onderwerp nog terug.