Vandaag bezoeken we vier vrouwen van het kippenproject in het dorp Pandozari, drie in Khandanal en één in Motewadi. Khandanal is uitgebreid bezocht omdat de scores uit dit dorp gemiddeld teleurstellend waren tot nu toe.
We ontmoeten Kotevva Pandit Raygole in Khandanal. Ze is 50 jaar oud; op haar twaalfde jaar is ze indertijd uitgehuwelijkt en ze is al lang geleden door haar man in de steek gelaten. Ze heeft twee volwassen zonen, één van hen is blind. Op het erf staat een aantal hutten en ze woont daar te midden van zonen, schoondochters en zes kleinkinderen. Haar ziende zoon heeft vijf acres land waarvan anderhalve acre gecultiveerd is en er met bonen en aardnoten goed onderhouden uitziet. Ze houdt kippen sinds 2015 en dat is een welkome verdienste voor Kotevva. Ze eten er zelf van en er worden ook kippen en hanen voor de slacht verkocht. Broedse kippen zijn eieren aan het uitbroeden en sinds kort hebben ze een eigen bron aangeboord voor drinkwater.
In de avond hebben we een afsluitend gesprek met de staf van het kippenproject: Vaishali, Rahul en Sambhaji. Aparna leidt het gesprek en vertaalt. Wij leggen nog eens uit dat stokken belangrijk zijn in de nachthokken van de kippen. En we roepen op om de toename van zwerfplastic nu echt aan te pakken. De stokken zullen aandacht krijgen. Het zwerfplastic is lastig omdat er geen regionale mogelijkheden zijn om verzameld plastic in te leveren. Toch komt dit onderwerp nu hoger op de agenda, omdat ook anderen zich meer en meer gaan storen aan deze vorm van milieuvervuiling.
Wij geven ook aan dat ons is opgevallen dat het kippen houden veel vrouwen werkelijk vreugde brengt, plezier in het werk, een beetje inkomen en de mogelijkheid om te kunnen delen met de familie en buren in de omgeving. Ze gaan er creatief mee om en improviseren graag om het de kippen naar de zin te maken. Middels een eigen radio-zend-station van YPS – Yeralavani (de stem van YPS) – wordt wekelijks een uitzending verzorgd voor de vrouwen van het kippenproject. Iedere vrouw die meedoet krijgt daarom ook een radio. Zo worden de vrouwen bijgepraat over ontwikkelingen, prijzen van eieren en kippen, het behandelen van ziektes enz. De vrouwen kunnen ook hun eigen mening geven via deze uitzendingen. We beseffen samen dat het leven van 300 vrouwen aan het einde van het project in vrijwel alle gevallen verbeterd zal zijn. In het voorjaar van 2018 zal het kippenproject zijn afgerond. U, als donateur, maakt het kippenproject mogelijk. U draagt wezenlijk bij aan het perspectief en aan het geluk van deze 300 vrouwen.